Site pictogram Zin Vol Zin

Verdediger van het geloof en het gezond verstand

possibly by Paul Ferdinand Anton Laib, vintage print, 1932

Een bijdrage van: Gaston Durnez

Wordt de lachende profeet een lachende heilige?

“De lachende profeet”, zo noemde men hem ooit. Zal men hem ook eenmaal “de lachende heilige” noemen? Geen twijfel, als het afhangt van zijn Engelse supporters. Vorig jaar was “the holiness” van de geestige journalist, columnist, dichter; romanschrijver; tekenaar en radiospreker Gilbert Keith Chesterton het onderwerp van een conferentie in Oxford. Daar hebben geestdriftige specialisten en lezers besloten, een voorstel in te dienen bij de Vaticaanse instanties die moeten onderzoeken of iemand de eer der altaren waardig is.

Of het zo ver zal komen, weten wij niet Wij vinden het wel opmerkelijk dat de internationale belangstelling voor de kunstenaar de jongste jaren weer groeit. In Engeland en Amerika bestaan universitaire studiecentra en genootschappen die zich over zijn werk buigen. In San Francisco is de grote uitgeverij van de jezuïeten, Ignatius Press, bezig zijn verzameld werk op wetenschappelijke wijze uit te geven (dat gaat naar de twintig dikke boekdelen, waarvan vele titels ook apart op de boekenmarkt komen…) In Frankrijk hebben “les Amis de Chesterton” zich verenigd en verschijnen geregeld nieuwe vertalingen, net als in Duitsland en Italië. De aandacht gaat daarbij niet alleen naar de originele auteur van geestige en tegelijk diepzinnige detectiveromans. De intellectuele en godsdienstige polemiek komt zelfs meer aan bod. En de sociale aspecten inspireren discussiegroepen.

Bij ons, in het Nederlandse taalgebied, blijven naam en werk van GKC (voorlopig?) nog op de achtergrond: de media kennen hem nauwelijks, En dan te bedenken hoe populair hij ook hier was in de tijd toen Chestertons verhalen over de priester-detective Father Brown, onder leiding van Godfried Bomans, werden vertaald en toppers werden in de legendarische Prisma-pockets! Nederlandse vertalingen zijn helaas nog alleen antikwarisch te vinden.

Dit is het inleidende deel van het artikel uit maandblad ‘Het Teken’ van Gaston Durnez. Lees hier verder:

 Klik hier voor het volledige artikel


Disclaimer: deze bijdrage van Gaston Durnez is eerder verschenen in maandblad ‘Het Teken’, 83e jaargang, nummer 1, onder de titel G.K. Chesterton, verdediger van het geloof en het gezond verstand en is met toestemming van de auteur/uitgever (gedeeltelijk) overgenomen. Gaston Durnez is een Vlaamse dichter, auteur en journalist.


Mobiele versie afsluiten