Site pictogram Zin Vol Zin

Vergeef mij mijn gedachten

Now and at the hour - THE BRILLIANCE (OFFICIAL)

Song: Now & at the hour – The Brilliance 

In het gebed, samen met mijn zoon voor het slapen gaan, bad ik iets als ‘vergeef ons wat wij verkeerd hebben gedacht en gedaan’. Een regel die min of meer voortkomt uit bovenstaand lied waarin (vrij vertaald) wordt gebeden ‘Genadige God, vergeef ons voor alle dingen die we gedaan hebben en voor wat we hebben laten liggen.’ Een krachtige zin die me altijd weer raakt.

Mijn zoon keek me tijdens het gebed aan en zei: ‘Je kunt er toch eigenlijk niets aan doen als je een verkeerde gedachte krijgt?’. Goed punt natuurlijk. En ook het ontschuldigen van iedere zoon van Adam is er herkenbaar in (‘Ik was het niet; het was de vrouw die u mij gegeven heeft’). Het is een goed punt voor wat betreft de oorspronkelijke gedachte. Die valt je tenslotte ook maar binnen. Wat je vervolgens echter met die gedachte doet, hoe je daar verder over nadenkt en bij aansluit of tegenin gaat kun je zelf beïnvloeden (en bepaald vervolgens mede welke gedachten je later weer zullen binnenvallen). Het deed me denken aan dit bekende citaat van Corrie ten Boom:

Je kunt niet voorkomen dat er vogels boven je hoofd vliegen, maar wel dat ze een nestje op je hoofd bouwen.

Met andere woorden: de gedachten vliegen door je hoofd, maar welke grond ze vinden bepaal je zelf. Het deed me ook denken aan wat ik eerder eens schreef: het is beter het verkeerde te denken en het goede te doen, dan het goede te denken en het verkeerde te doen (Mat.21:28-32). Maar dat vraagt dus om de eerste reactie eens vast te pakken, met gestrekte arm omhoog te houden richting de zo(o)n en er met geknepen ogen naar te kijken. En vervolgens te handelen naar deze nieuwe blik op de oorspronkelijke gedachte. En elke dag mogen we opnieuw bidden: ‘Genadige God, vergeef ons voor alle dingen die we gedaan hebben en voor wat we hebben laten liggen.’

Mobiele versie afsluiten