Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Blog » Vergeef mij mijn gedachten

Vergeef mij mijn gedachten

Steun ons Klik hier

Song: Now & at the hour – The Brilliance 

In het gebed, samen met mijn zoon voor het slapen gaan, bad ik iets als ‘vergeef ons wat wij verkeerd hebben gedacht en gedaan’. Een regel die min of meer voortkomt uit bovenstaand lied waarin (vrij vertaald) wordt gebeden ‘Genadige God, vergeef ons voor alle dingen die we gedaan hebben en voor wat we hebben laten liggen.’ Een krachtige zin die me altijd weer raakt.

Mijn zoon keek me tijdens het gebed aan en zei: ‘Je kunt er toch eigenlijk niets aan doen als je een verkeerde gedachte krijgt?’. Goed punt natuurlijk. En ook het ontschuldigen van iedere zoon van Adam is er herkenbaar in (‘Ik was het niet; het was de vrouw die u mij gegeven heeft’). Het is een goed punt voor wat betreft de oorspronkelijke gedachte. Die valt je tenslotte ook maar binnen. Wat je vervolgens echter met die gedachte doet, hoe je daar verder over nadenkt en bij aansluit of tegenin gaat kun je zelf beïnvloeden (en bepaald vervolgens mede welke gedachten je later weer zullen binnenvallen). Het deed me denken aan dit bekende citaat van Corrie ten Boom:

Je kunt niet voorkomen dat er vogels boven je hoofd vliegen, maar wel dat ze een nestje op je hoofd bouwen.

Met andere woorden: de gedachten vliegen door je hoofd, maar welke grond ze vinden bepaal je zelf. Het deed me ook denken aan wat ik eerder eens schreef: het is beter het verkeerde te denken en het goede te doen, dan het goede te denken en het verkeerde te doen (Mat.21:28-32). Maar dat vraagt dus om de eerste reactie eens vast te pakken, met gestrekte arm omhoog te houden richting de zo(o)n en er met geknepen ogen naar te kijken. En vervolgens te handelen naar deze nieuwe blik op de oorspronkelijke gedachte. En elke dag mogen we opnieuw bidden: ‘Genadige God, vergeef ons voor alle dingen die we gedaan hebben en voor wat we hebben laten liggen.’

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Erwin de Ruiter

Erwin de Ruiter

"De ene mens tracht zich uit te drukken in boeken, een ander in laarzen; beide falen waarschijnlijk." - G.K. Chesterton

4 reacties op “Vergeef mij mijn gedachten”

 1. Ha Er,
  Mooi en herkenbaar berichtje! Ik denk iets waar iedere dag vele mensen mee worstelen en tegenaan lopen.
  Ik moest denken aan David die daar ook al mee bezig was. Wat ik zo mooi vind is dat hij God erbij betrekt en vraagt of God hem wil doorgronden en dat hij zegt”pijl mij , weet wat mij kwelt en zie of ik geen verkeerde weg ga…Als ik eens bij mezelf te rade gaat dan moet ik eerlijk bekennen dat ik meestal best weet wat mij kwelt maar dat ik dan maar hoop dat ik zo niet ben en dan m’n geweten probeert te sussen….
  Een vriendin zei een keertje toen we het hier over hadden; maak iedere gedachten krijgsgevangen om haar aan Jezus Christus te onderwerpen, dat is waar verandering mogelijk is.(2 cor 10:4-5).
  En inderdaad zo kunnen de leugens/verkeerde gedachten in je denken niets anders doen dan te buigen voor de Waarheid en het licht van Christus……en voorkom je een groot vogelnest…..

 2. Mooi Erwin! Doet me denken aan Jakobus 1 (vs 14/15). De verzoeking zelf is geen zonde, maar inderdaad: wat doen we er mee?

  Vers 12. Zalig is de man, die in verzoeking volhardt, want, wanneer hij de proef heeft doorstaan, zal hij de kroon des levens ontvangen, die Hij beloofd heeft aan wie Hem liefhebben.

Geef een reactie