Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Blog » Aanbidden in Geest en in Waarheid

Aanbidden in Geest en in Waarheid

Steun ons Klik hier

Worship
Worship

Deze week heb ik samen met het muziekteam van onze kerk nagedacht over hoe we komende periode gaan samenwerken in een groeiende gemeente. Hier deze week verder over nadenkend bedacht ik me dat het eigenlijk heel verwarrend is om termen te hebben als ‘aanbiddingsteam’ en ‘aanbiddingsmuziek’.

Want hoe kun je nu ‘aanbiddingsmuziek’ maken als aanbidding eigenlijk gaat over een levensstijl?

Aanbidding: Een levensstijl die aangenaam is in Gods ogen

Oke, ik geef het toe; het is wat kort door de bocht. Aanbidding gaat ook over wie wij zijn ten opzichte van God. Gaat over het uitspreken van onze dankbaarheid. Het gaat over het proclameren van Zijn waarheid, zelfs als we dat niet zo voelen maar wel weten. Het gaat over onze relatie met Hem. Het gaat over de goede boodschap. Het gaat eigenlijk over alles wat het volgen van Jezus inhoudt.

Toch denk ik dat het ten diepste neerkomt op je hartsgesteldheid. Hmm, dat klinkt wel soft. En uitgehold. Wat betekend dat eigenlijk nog? Volgens mij is aanbidding een daad die voortkomt uit een innerlijke levenshouding.

Als Jezus verzocht wordt in de woestijn en de duivel hem wil verleiden zich voor hem te laten knielen en te aanbidden antwoord Jezus: ‘Er staat immers geschreven : De Here Uw God zult gij aanbidden en Hem alleen dienen’. (Mat.4:10 / Deut.6:13)

Deze twee dingen; aanbidden en dienen, zijn nauw met elkaar verbonden. Het eerste gebod: God liefhebben met geheel ons hart, onze ziel en ons verstand heeft dan ook alles te maken met een leven van aanbidding.

Het is dus niet zo dat muziek die aanbidt en tot aanbidding leidt niet zou kunnen bestaan, maar veelmeer dat deze voortkomt uit een manier van leven. God zoekt het hart. Vanuit dit leven zullen er momenten zijn waarop we dit in onze woorden en liederen tot uiting kunnen brengen.

Er komt een uur, ja het is er al, dat de ware aanbidders de Vader zullen aanbidden in geest en waarheid: dat zijn de aanbidders waar de Vader naar uitziet. God is geest, en zij die Hem aanbidden, moeten Hem aanbidden in geest en waarheid. (Joh.4: 23-24)

God is geest. Als wij Hem dus aanbidden in geest wil dat zeggen dat dit gebeurt in een nauwe verbondenheid met Hem. Hij leeft in en door ons heen door Zijn geest. En dit gebeurt in ‘waarheid’ wat wil zeggen in oprechtheid en met toewijding. Buigen we voor onze Koning of voor de verleidingen van de wereld?

Zing voor God
Zing voor God

Laat het woord van Christus in volle rijkdom onder u wonen. Leer en vermaan elkaar met alle wijsheid. Zing voor God met een dankbaar hart psalmen, hymnen en geestelijke liederen. Doe alles wat u in woord of daad verricht in de naam van de Heer Jezus, God de Vader dankend door Hem. (Kol.3:16-17)

Spreek elkaar toe in psalmen, hymnen en liederen, ingegeven door de Geest. Zing en speel van ganser harte voor de Heer. Zeg altijd voor alles dank aan God, die de Vader is, in de naam van onze Heer Jezus Christus. (Ef.5:19-20)

Aanbidding in de samenkomst

Als we het hebben over de aanbiddingsdienst in de kerk hebben we het in eerste instantie dus niet over de muziek en de sfeer, maar over een gemeente waarvan de gemeenteleden Jezus volgen. Waar een leven van aanbidding wordt geleid. Dan kunnen we samen onze stemmen en instrumenten inzetten om dat kracht bij te zetten met woorden, muziek, dans, vlaggen en alles wat in ons is.

Wat een muziekteam eventueel kan toevoegen is het stuctureren en samenbrengen van de harten die de naam van hun Koning groot wil maken. Dan komt muzikaliteit, kwaliteit, een fijne sfeer en al het andere op een tweede plek te staan. Dit vraagt van een muziekteam om zich, naast het oefenen, te richten op slechts 1 vraag: ‘Wat wil God tijdens de dienst door ons heen zeggen, uitwerken, laten merken’. Een muziekteam die dat niet doet kan belemmerend werken. God gebruikt tenslotte leiders om een richting op te gaan.

Het individu

Maar of de aanbidding op zondagmorgen ‘fijn’ of ‘goed’ is ligt nog het meest aan hoe de individuele kerkganger die week Jezus heeft gevolgd. Meer dan aan hoe ‘goed’ de muziek is. Speelt de kwaliteit dan helemaal geen rol? Dat denk ik wel; een bijrol. Als de kwaliteit minder goed is kan dit afleiden. Bij woorden of melodieen die niet herkenbaar zijn (bijv. traditioneel gezongen psalmen) kan dit afleiden. Maar dit afleiden gebeurt vooral als de Geest niet krachtig in je leeft en door je heen werkt. Het is toch zo dat als je hart vol is van Hem, je mond en je leven daarvan overloopt?  Een goede sfeer helpt mee bij de beleving en het richten tot God. Maar een krachtige levensveranderende aanbiddingsdienst is niet daar waar de kwaliteit het hoogst is, maar daar waar God het meest aanwezig kan zijn door zijn volgelingen heen.

Jezus, leer ons U te volgen alle dagen van ons leven in alles wat we doen. U te aanbidden in geest en waarheid zodat we een heerlijk reukwerk voor U zullen zijn. Los van alles wat ons kan afleiden willen wij een voorbeeld zijn, U vertegenwoordigen. Wat zal het heerlijk zijn om zo met Uw volgelingen samen te komen en Uw naam groot te maken! Halleluja! 

  Gerelateerde links:

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Erwin de Ruiter

Erwin de Ruiter

"De ene mens tracht zich uit te drukken in boeken, een ander in laarzen; beide falen waarschijnlijk." - G.K. Chesterton

8 reacties op “Aanbidden in Geest en in Waarheid”

 1. Een synoniem voor aanbidden = liefhebben … en dat doe ik. Ik heb mijn Heer lief met heel mijn hart en ziel.
  Aanbidden als ww is dienen … en ik wil graag mijn Heer dienen.
  Ik ben door de wereld gevormd, op vele verschillende manieren, vaak niet zoals ik bestemd ben door de Heer. Hij maakt mij op vele manieren duidelijk welke bestemming Hij wel heeft voor mij, nu ik een intieme relatie met Hem heb gekregen. Ook zang en muziek is een van die manieren, en let wel Niet alleen op zondagmorgen tijdens de dienst maar op zoveel momenten van de dag geniet ik van muziek. Soms lala ik lekker mee, een andere keer (hoor je misschien lieverd niet) uit volle borst, een ding is zeker, het maakt me altijd blij, gelukkig, tevrede, dankbaar, geeft me energie, een onuitputtelijke kracht.
  Als het op zondag morgen – samen met mijn broers en zussen – een feest mag zijn om samen onze Heer groot te maken dan geniet ik daar ook zo enorm van. Wat is er nou leuker dan samen feest te vieren ! !

  Aanbidding – liefhebben – dienen HET DOET MIJ LEVEN.

  1. Hey Tonny! Leuk je hier tegen te komen!
   Ik beleef dat net zo als jij. Muziek is heerlijk en speciaal. Daarbij is samen God groot maken door onder andere zingen een daad van aabidding en is daarmee de circel weer rond 😉

  1. Hoi Eric Jan,
   Ik begrijp uit je reacties niet of je begrepen hebt met wat ik bedoelde in dit artikel. Aanbidden in Geest en waarheid is in essentie Jezus volgen. Doen wat God behaagt. Het heeft dus niet zoveel met muziek te maken, al kan dat zeker 1 van de uitingsvormen zijn.
   Godbless, Erwin

   1. GAARNE eerst deze muziek afluisteren , dan in dat moment ga je dan klappen in een opwelling of ontsnapt er een zachtjes amen of kom je er pas na een tijdtje achter dat de muziek al 5 minuten stil was gevallen,

    PERSOONLIJKE verbinding in de GEEST ipv in de kakofonie van de ge-enscenceerde monotoon gezongen lithurgiesche zondagbe”leving”

    Wat ik begrijp van jou artikel wat de bron moet zijn , deze muziek is mi regelrecht voorbeeld wat muziek is die op die bron geend is, ik focus op dat detail naar de NU uithoek van de muziek in dat is je misschien ontgaan ,

    waar ik in geloof is dat muziek het verstand- specifiek het denken dus- passeert en direct in het hart binnenkomt, mi is dat ook een- zeg maar geloven als een kind factor- waar je dus ook absoluut geen KERK, maar juist de persoonlijke relatie en wandel met JEZUS onmisbaar voor nodig hebt, wil je groeien, wil je niet groeien moet je juist het conservatieve opzoeken en opgaan in de kwaliteit van de presentatie in plaats van de beleving van de inhoud.

    Zo heeft ieder dus zijn MUZE,

    E.e.a.uiteraard ook met een vrolijke noot en kwinkslag ervaren is van levensbelang lijkt me,
    met groet,

    Eric Jan Katsma

Geef een reactie