Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Blog » Alles goed? – een mailwisseling

Alles goed? – een mailwisseling

Steun ons Klik hier

schermafbeelding-2016-09-09-om-16-55-59

Binnenkomend bericht: 

Alles goed?

Reactie: 

Daar vraag je me wat! Ik weet eerlijk gezegd even niet waar te beginnen. Je vraag is nogal veelomvattend. Wat bedoel je bijvoorbeeld met ‘alles’? Bedoel je alles wat bestaansgrond heeft? Alles wat zich afspeelt in de wereld? Alles wat ik beleef of voel of denk?  Alles wat ik hoop of wens? Of bedoel je alles wat te maken heeft met mijn (geestelijke) gezondheid? Je begrijpt; ik heb iets meer afbakening nodig om ook maar een begin van een antwoord te kunnen formuleren.

Dan het tweede deel van je vraag: ‘goed’. Wat bedoel je met goed? Bedoel je dan een absoluut goed zoals in ‘goed en kwaad’? Of bedoel je ‘goed’ als synoniem voor ‘positief’ of meer als ‘prima’? Of foutloos, rechtschapen, kwalitatief of gaaf?

Vervolgens de combinatie van woorden. Afhankelijk van je antwoord op bovenstaande vragen, context en definitie is tenslotte van groot belang, zal duidelijk worden welke richting je op wilt met ‘alles goed’. Doel je bijvoorbeeld op een rein geweten? Of mijn leven loopt volgens verwachting? Of ik gelukkig ben? Of ik mijn levensdoelen behaal? Of er niets kapot is? Of ik in goede gezondheid verkeer? Of er vrede is op aarde? Wil je zeggen ‘ik vind alles goed’ of weet je juist niet of je alles wel goed vindt? Misschien zoek je met ‘alles goed’ daadwerkelijk antwoord op de filosofische vraag of ‘niets slecht’ is?

Kortom: leuk dat je het vraagt, maar wat bedoel je.

In afwachting van je reactie.

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Erwin de Ruiter

Erwin de Ruiter

"De ene mens tracht zich uit te drukken in boeken, een ander in laarzen; beide falen waarschijnlijk." - G.K. Chesterton

6 reacties op “Alles goed? – een mailwisseling”

  1. Ik vrees dat de meeste mensen die deze vraag stellen helemaal niet op een antwoord zitten te wachten, laat staan op dit (prachtige) betoog waarin de vraag ter onderzoek wordt gesteld. Ik heb het echter met plezier gelezen en zeg: niet alles is goed, maar dat gaat het wel eens worden. Wat ik daarmee bedoel laat zich raden 😉

    1. Het is een ‘fastfood’ vraag inderdaad. Je laatste is een mooie, die ga ik onthouden. Elke keer als iemand vraagt ‘alles goed’ kan ik denken ‘nee, maar dat wordt het wel’. 😉 Dank voor je reactie!

  2. Leuke vraag toch? Beter dan niks. Mijn favoriete antwoord zou zijn: “Niet slecht. En met jou?
    De vraag is dan helemaal terug bij de vraagsteller. Je kan dan proeven of de ander meer wil. Ik denk dat zo’n persoon in het algemeen niet op zoek is naar de dieptes van mijn gezondheid of mijn psyche. Hij of zij wil alleen maar een luchtig gesprekje /email. Of het is een beleefde inleiding.

    1. Zeker, het is een soort groet. Het blogje is dan ook bedoeld als ‘geintje met een seintje’: wil je wel echt weten hoe het met de ander gaat? En misschien ook wel een uitdaging: vraag maar eens echt hoe het met de ander gaat. Het vluchtige van alle dag zal uiteraard gewoon blijven.

  3. Grappig om over na te denken… Is het een echte inetresse? Alles goed lijkt soms een snelle vraag om snel door te lopen. Mijn ervaring is dat iemand vaak niet eens op het antwoord wacht .

Geef een reactie