Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Blog » ‘Dat vasten zo krachtig is, dat wist ik niet’

‘Dat vasten zo krachtig is, dat wist ik niet’

Steun ons Klik hier

Een gastblog van Ben Moes

vastenAl meerdere keren was ik met het onderwerp vasten in aanraking gekomen maar dat het zo krachtig is, als ik zo dadelijk zal toelichten, wist ik niet. Nadat Herman Boon bij mij in de kerk gesproken had en vertelde dat de ‘bidden en vasten conferentie’ er aan kwam, zag ik voor mezelf geen enkele reden waarom ik het niet zou doen. Ik ben daarop van 19 tot 26 oktober jl. naar ‘Bidden en vasten’ met Herman Boon geweest in Maassluis.

Ik wist heel goed dat ik een nieuwe aanraking van de Heilige Geest nodig had, dat ik moest breken met dingen in mijn leven die niet passen bij een christen. Ik denk dat iedere christen dat wel kent, je weet dat er veel meer is, je weet waar het ‘ligt’ maar je kunt er net niet bij, of als je erbij komt lijkt het weer verder van je af te zijn. Door de conferentie ben ik er achter gekomen dat het contact met God nooit ten volle zo kan zijn zoals Hij bedoelt heeft, als ik niet bereid ben te breken met verkeerde dingen, dat ik het Woord moet bestuderen en een actief gebedsleven behoor te hebben. Denk je nu je dit leest dat dat saai is? Vergis je niet, het is een vreugde!

In een verder verleden dacht ik als ik over vasten hoorde: ‘dat is niets voor mij’. Dat is precies wat mensen mij ook vertelden toen ik zei dat ik dit ging doen. Naast genoemde opmerking kreeg ik reacties als: ‘knap dat je dit doet, ik zou het niet kunnen en bidden kan toch ook hier waarom helemaal naar Maassluis, God is toch overal’. Dit hield mij geenszins tegen maar zag ik juist als een extra aanmoediging om te gaan. De dag dat ik vertrok voelde het alsof ik een grote reis ging maken. Ik kan achteraf bevestigen dat ik inderdaad geestelijk een ‘wereldreis’ heb gemaakt.

Vol goede moed vertrok ik vrijdags richting Maasland waar ik in een (achteraf enorm vriendelijk) gastgezin terecht kwam samen met zes andere mensen. En wat hadden we het leuk met elkaar! Ook tijdens de conferentie heb ik geweldig leuke mensen leren kennen.

Vrijdagavond was de eerste keer dat we met zo’n 450 mensen samenkwamen in het gebouw van de Evangelisch Gemeente Maassluis. Ik vond het erg massaal en we zaten helemaal achterin vanwege de drukte, maar de boodschap boeide me vanaf de eerste minuut. Per dag voelde ik me meer opleven en groeien en aan het eind van de week wilde ik helemaal niet meer naar huis..

De belangrijkste tekst van de conferentie staat in de bijbel in 2 Kronieken 7:14. Hier lezen we geciteerd uit de Nieuwe Bijbelvertaling:

en wanneer dan mijn volk, het volk dat mij toebehoort, het hoofd buigt, al biddend mijn aanwezigheid zoekt en terugkeert van zijn dwaalwegen, dan zal ik het aanhoren vanuit de hemel, zijn zonden vergeven en het land genezen’.’

media_171_142324_w900_fitDe weg die God ons wijst, is bidden en vasten. Maar wie wil tegenwoordig deze prijs nog betalen?Jezus had zelf bidden en vasten nodig om zijn werk voor God te kunnen doen. Wie zijn wij dan om zonder te kunnen? Dit begon ik steeds meer te beseffen en te ervaren gedurende deze dagen. Het was geweldig en ‘hemels’.

Deze dagen hebben we geleerd dat als wij discipelen van Jezus Christus willen zijn, we moeten doen wat Hij deed! Vasten is nederig worden voor God, je verootmoedigen. Door nee te zeggen tegen de verlangens van je lichaam (te willen eten) dien je een geestelijk doel. God belooft heel veel als je zijn woord leest en onderzoekt! In Jozua 1:8 staat:

Leg dat wetboek geen moment terzijde en verdiep je er dag en nacht in, opdat je je aan alles houdt wat erin geschreven staat. Dan zal alles wat je onderneemt voorspoedig verlopen’.

De eerste dagen had ik wat hoofdpijn en…jawel: honger. Dit verdween na een dag of vier en toen begon ik me zelfs heerlijk te voelen! Fris, helder, energiek. Iemand van buiten de conferentie merkte op dat dit toch nooit gezond kon zijn, nou dat is het wel. Je lichaam krijgt een heerlijke schoonmaak- en opfrisbeurt.

Terug naar het vasten volgens de bijbel. Zowel in het oude als in het nieuwe testament wordt veel gesproken over vasten en hoe belangrijk het is. Lees eens 2 Kronieken 20:3-4, Ezra 8:22-23, Esther 4:16 en natuurlijk Matt.4:2, waarin we lezen hoe Jezus zelf 40 dagen bad en vastte voor Hij aan Zijn bediening begon.

Zoals al eerder gezegd is vasten: je verootmoedigen voor God. Ook heb ik erover gesproken dat het je lichaam reinigt. Daarnaast komt onze vijand, de duivel aan het licht. De duivel haat vasten, want het doet hem tevoorschijn komen. Hij kan zich niet langer verborgen houden als mensen bidden en vasten. Als we bidden en vasten krijgen we ook de kracht om de duivel te weerstaan, 1 Joh. 4:4b.

Verder gaan er wonderen komen! Toen Jezus na 40 dagen bidden en vasten uit de woestijn kwam, begonnen de wonderen Luc. 4:35 en 40. Vele zieken werden genezen lezen we hier.

Je wordt op de proef gesteld. Wil je God werkelijk dienen? Al je motieven komen aan het licht. Ik kan dit echt bevestigen, je wordt als het ware transparant en ziet jezelf zoals God jou ziet. En ook ga je door vasten zien wie je echte God is, eten of de Heer. Eten kan heel gemakkelijk een god worden. God is niet tegen eten, maar het mag nooit jouw god worden. Als je gaat vasten laat je zien dat je ernaar verlangt dat Jezus jouw God is. Het voert te ver om alle punten die voortkomen uit vasten hier nu te noemen maar er zijn er nog veel meer! Ik vertel je er in een persoonlijk gesprek graag meer over.

De bijbel staat vol met beloften als wij gaan vasten lees maar in Jes 58: 8-14.

Ik zal nu nog enkele dingen vertellen die deze 10 dagen gebeurt zijn. We hebben elkaar onze zonden beleden. Weleens gedaan? De meeste mensen belijden hun zonden wel aan God, maar hoe velen belijden hun zonden aan elkaar? De bijbel zegt dat als we elkaar onze zonden belijden, we genezing zullen ontvangen, wow dat willen we toch allemaal? We hebben gebeden voor ons land, onze regering, voor de koning en koningin, voor onze buren. We hebben geestelijke oorlog gevoerd tegen abortus, tegen prostitutie, tegen vrouwenhandel. We hebben heel veel lofprijzing en aanbidding gedaan met elkaar. Dat was te gek! Mensen zijn bevrijd van verslavingen en gebondenheid, en vloeken uit het voorgeslacht zijn verbroken. Eng? Helemaal niet. De bijbel leert ons dat als we Jezus willen volgen we dezelfde, en zelfs nog grotere werken dan Hij mogen doen. Die autoriteit heeft Hij ons gegeven. Hij is zelf de hoogste Autoriteit! We hebben heel veel veel onderwijs gehad waardoor ik heel veel geleerd heb wat ik voorheen nog niet wist. Zoveel mensen leven ‘onder de maat’ van wat God ze overvloedig wil geven. We hebben elkaar de handen opgelegd en heel veel zieken zijn genezen. Bij mij zelf kwamen geleidelijk steeds meer dingen aan het licht die ik heb beleden en waarvan ik bevrijd ben. Dingen die mijn leven binnen waren geslopen en die ik voor mezelf ging vergoelijken. Mensenlief wat is dat geweldig als je die vrijheid gaat ervaren.

Op de een na laatste avond mochten we ongelovige vrienden meenemen en was er een dienst speciaal voor hen. Toen de groep Maassluis in ging ‘s middags om te evangeliseren en mensen uit te nodigen voor deze avond heb ik een oude vriendin opgezocht. Ze woont vlakbij Maassluis en is ‘s avonds gekomen. Hoe gaaf is dat! Ze heeft het evangelie gehoord! Dit was voor mij een van de hoogtepunten van de conferentie. Een van mijn noden die ik meenam naar bidden en vasten was dat ik geen baan had. Toen ik thuiskwam had ik een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Inmiddels heb ik ook weer een baan. God wil ons echt het beste geven maar dat kan pas als wij zodanig voor hem staan dat we het ook kunnen ontvangen.

Tenslotte; De duivel gaat rond als een briesende leeuw, ook in Nederland. Pikken we dit nog langer of komen we in actie. Als we Jezus volgen zal de Heilige Geest ons de power geven en gaat de duivel er aan! Hij is reeds overwonnen, maar we zien dagelijks welke schade hij aanricht in het leven van mensen in ons land. Spreekt je dit aan, ga dan naar bidden en vasten en leer hoe je geestelijk op je benen komt te staan. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je eens doorpraten? Neem gerust contact met mij op. Gods zegen voor jou en de mensen om je heen.

ben moesBen Moes

Wil je in contact komen met Ben of reageren n.a.v. deze blog? Reageer dan onderaan deze pagina of stuur een bericht via de contactpagina.

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Auteur

Geef een reactie