Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Blog » Zin Vol Zin - Blog » Dierendag

Dierendag

Steun ons Klik hier

Ik had wat dierendag inspiratie vandaag. Vanmorgen zag ik een stukje van een documentaire en dat riep vragen op over hoe ik zelf nu eigenlijk aankijk tegen dierenrechten en dierenleed. En ook hoe de eigen wereldbeschouwing daarmee samenhangt. Zijn wij bijvoorbeeld dier onder de dieren? Is er een hiërarchie onder dieren? En wat betekend het om vanuit een naturalistische visie te spreken over dierenrechten (en welke dieren? Hond of mug, vis of bacterie). En kan je vanuit een puur evolutionaire visie wel spreken over de bescherming van andere diersoorten; het gaat tenslotte toch om het voortbestaan van de eigen soort (waarbij je andere soorten dus als voedsel kunt gebruiken). Of is hier een bepaalde morele afweging die natuurlijke selectie (survival of the fittest) overstijgt?

En voor mijzelf: wat zijn de morele afweging ten behoeve van het dier, waarover de mens verantwoordelijkheid heeft? Zou er sprake moeten zijn van dierenrechten? Zo ja; gaat het dan om mishandeling, of om doden en opeten? En welke dieren dienen dan deze gerechtelijke bescherming te krijgen? Hoe om te gaan met overvloed en de daarbij behorende verspilling?

Een dier een goed leven geven, om het daarna te slachten en op te eten lijkt mij beter dan het dier een slecht leven te geven en op te eten. Maar is het dier niet opeten niet nog beter? Ik denk dat het dier vindt van wel. En waarom voelen we sterker dat we een paard, hond of kat niet horen op te eten, en een varken, kip of koe wel? Is dat niet veel meer onze smaak en het humaniseren van (gedomesticeerde) diersoorten dan een morele afweging? Is het geen gek idee om een koe te doden, om met dierendag het bot als traktatie aan de hond te kunnen geven?

Ik moet erbij zeggen dat ik zelf weliswaar veganistisch eet, maar niet perse vanuit de motivatie tegen het nuttigen van vlees. Maar dat rond het houden van dieren en eten van vlees veel tegenstrijdigheden bestaan word ik me wel steeds bewuster van. Misschien werk ik het nog eens verder uit, maar voor nu laat ik het bij een paar tekstuele prikkelingen die me te binnen schoten vandaag:

Lees ook eens het blog ‘Vegetariërs, veganisten en ik‘ van Erwin de Ruiter.

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Erwin de Ruiter

Erwin de Ruiter

"De ene mens tracht zich uit te drukken in boeken, een ander in laarzen; beide falen waarschijnlijk." - G.K. Chesterton

Geef een reactie