Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Blog » Ik ken Jezus. En nu..?

Ik ken Jezus. En nu..?

Steun ons Klik hier

7202020626_90a7457fbf_b
Gastschrijver: Henk de Jong

Iemand die Jezus aanneemt als zijn of haar persoonlijke verlosser, laat zich meestal dopen. Zo is dat ook in mijn leven gebeurd. Wat ik toen dacht is: ‘Nu kan het niet meer stuk. Een nieuw leven begint!’

Maar in tegenstelling tot wat ik dacht, brak er juist een zware periode in mijn leven aan.
Met je doop laat je in de eerste plaats aan God, maar ook aan de hele wereld zien: ‘Ik heb een keus voor God gemaakt. Ik laat mijn oude leven achter me, en wandel een nieuw leven in met God.’ 1 En juist door die getuigenis wordt je aangevallen. Er is iemand die dit niet pikt. Je zwakke plekken worden beproeft. .

Kerk

Ik denk dat de kerk op dit punt veel laat liggen. Vaak ligt de focus op mensen tot Jezus brengen en dan dopen, en daarmee is de buit binnen en de kous af. De kerk lijkt meer gericht op het maken van dopelingen dan op het maken van discipelen. Maar als ik kijk naar Jezus dan zie je dat hij zijn bediening begint door zich te laten dopen (door zijn langharige neef Johannes)2. De bediening zelf bestaat uit het trainen van discipelen door het zelf voor te doen.

Juist als nieuw gelovige wil je nu een levend voorbeeld zijn van Jezus, en dat vraagt om radicaliteit en beslissingen die keihard tegen je oude natuur ingaan. En dat is als een vers-uit-het-doopbad-gestapt mens een zware dobber. Ik had zelf het gevoel enorm te falen als verse gelovige; ik wilde perfect zijn, maar het lukte niet.

Daarbij lieten de mensen die zich zo ingespannen hadden om mij op dit punt te brengen, het nu afweten. Ik had voorbeelden nodig, mensen met dezelfde ervaringen, misschien een mentor.

Relatie

Het werd pas makkelijker toen ik besefte dat het niet om het streven naar een feilloos christen-zijn ging, maar om de relatie die je hebt met God. Hij laat dat zelf ook zien in zijn leven op aarde en de bijbelse voorbeelden gaven me richting:

Kwam Jezus naar de aarde om de vrome gelovigen te bemoedigen? 
Voor de mensen die hun geloof maximaal hadden uitgewerkt in wetten en regeltjes? 4
Voor de mensen die hun eigen interpretaties opdrongen in wekelijkse diensten? 5

Jezus laat wat anders zien: Hij zoekt de mensen die uitgespuugd worden door de samenleving. De zieken, de gevangenen. De oplichters en de overspeligen. Om mee te eten, mee te praten. 6
Het voorgeslacht van Jezus bestond uit allerlei soorten mensen: van zondige koningen tot arme hoeren. Maar ze hadden één ding gemeen: ze waren allen verre van perfect. Zelfs de aardse ouders van Jezus waren mensen die geminacht werden door de plek waar ze woonden en het beroep dat ze uitoefenden. 7

Jezus is niet op zoek naar de perfecte voorbeeld-christen, maar naar mensen die met Hem door het leven willen wandelen en niet stil te blijven staan op het punt waar je Jezus accepteert in je leven, het belijden dat Jezus je redder is. Zoals je openlijk doet bij je doop. Dat is slechts het begin. Als het daarbij blijft en je op dat startpunt blijft hangen, kun je geen getuigenis zijn in de wereld om je heen. Als wij niet anders zijn, maar dat wel beweren met onze mond, dan is het logische gevolg dat mensen ons schijnheilig vinden.

En dat is precies de strijd. We willen zijn zoals Jezus, maar de de hele maatschappij duwt je een andere richting op.

‘Under construction’

Een echt levend voorbeeld van Jezus zijn kan veel kosten: Verliezen van relaties (door verandering), het breken met destructieve gewoontes of zelfs verslavingen, het stoppen met een verkrampt zoeken naar (schijn)veiligheid, en noem zo maar op.
En dit houdt niet op. Het hele aardse leven is een strijd in een gebroken wereld. Maar ik heb ontdekt dat Hij weet wat het is om strijd te hebben in je keuzes, om te vallen en weer op te krabbelen. Hij begrijpt het. En wil graag weten van mijn worstelingen. Hoe? Een songtekst die me van de week aangreep zegt: ‘Come to Me in the language of two hands’. 8 De taal van gebed. En dan volgt de praktijk: ‘The chapter of acts’.

Zoals de melding van websites in de maak zegt: ‘Under Construction’ 9. Er wordt gebouwd. En ik ben lerende.

.


Voetnoten:

1) 1 Timotheus 6:12<
2) Mattheus 3: 13-17
3) Mattheus 9:13
4) Mattheus 23
5) 1 Timotheus 6: 3-6
6) Lucas 5: 27-31, Mattheus 14:14
7) Johannes 1:46, Marcus 6:3
8) Woven Hand/David Eugene Edwards – Orchard Gate
9) Wikipedia: “Under Construction is used to show that the process of construction is taking place”

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Auteur

Geef een reactie