Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Blog » Keuzevrijheid

Keuzevrijheid

Steun ons Klik hier


God had alles kunnen zijn in zichzelf, niets of niemand heeft hij nodig. Maar Hij heeft ervan afgezien alles te zijn opdat wij ‘iets’ zouden kunnen zijn (Simone Weil). Hij heeft er voor gekozen een ander te laten bestaan, de mens, uit het stof gevormd, geroepen tot zijn kinderen.Een God die relatie vormgeeft vanuit scheppingsdrang en agape3. Deze persoonlijke Schepper is liefde.En in, door, met die ander wil hij zijn. Daarmee heeft hij er voor gekozen zichzelf beperkingen op te leggen door tijd, ruimte, plaats, natuurwetten, (…) te respecteren. Die beperkingen zijn ook de vrijheid die wij hebben gekregen; zijn beperking is onze vrijheid. De vrijheid om bestaan vorm te geven, de vrijheid te kiezen. Dat wil niet zeggen de vrijheid om zonder hem te kunnen leven, want alles is van hem doordrongen. Het is eerder de vrijheid hem te weerstaan.

U hebt uw liefde voor mij het meest getoond door mij te scheppen. Ik was er nog niet, en U wilde dat ik geboren werd.

Vrijheid betekent dus een keuze maken en is daarmee per definitie inperking. Bij het maken van een keuze is de inperking dat je al het andere niet kiest. Niet kiezen – om uiteindelijk met lege handen te blijven staan– is een keuze in zichzelf: de keuze niet te kiezen of te kiezen voor het niets. Niets kiezen is tevens alles kiezen, want alles kiezen is eveneens geen keuze willen maken. De hedendaagse westerse cultuur is hiermee doordrenkt. Het is een cultuur waarin alles moet kunnen. Daar waar grenzen worden gesteld, wordt dit als intolerant afgewezen. Het is een cultuur van de keuze voor het niets. Een cultuur zonder daadwerkelijke vrijheid, om op het einde met lege handen te blijken staan. De gelovige wil echter juist in de vrijheid van de keuze, ook een beslissing maken. Niet vanwege een vredige ervaring bij inperking, dat is een ascese voor gelukzaligheid in het zelf, een vorm van zelfbevrediging, maar vanwege de gelukzaligheid van (of in) het gekozene. Het is zoals de keuze voor het land met de verborgen schat, waarvoor je alles wat je bezit wilt verkopen om het te kunnen bemachtigen.6


Eindnoten

2. Naar een songtekst van Tongue and penn

3. Agape; ook wel de goddelijke liefde genoemd, de onvoorwaardelijke liefde. Wikipedia: “Met a’ga·pe wordt een door beginselen geleide of beheerste liefde bedoeld. Ze kan al dan niet genegenheid en warme gevoelens inhouden. Deze liefde richt zich op de behoeften van de ander, zoekt wat het beste voor de ander is en laat de ander de vrije keus om die liefde te beantwoorden of niet. Het zelfstandige naamwoord ‘agape’ is het meest voorkomende soort liefde in de Bijbel, en is de grondslag voor bijvoorbeeld 1 Korinthiërs hfst. 13.”

4. Zie bijvoorbeeld 1 Johannes 4 : 8

5. Uitspraak van Thomas a Kempis

6. Mattheus 13 : v.a. 44

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Erwin de Ruiter

Erwin de Ruiter

"De ene mens tracht zich uit te drukken in boeken, een ander in laarzen; beide falen waarschijnlijk." - G.K. Chesterton

Geef een reactie