Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Blog » Waar Jezus koning is

Waar Jezus koning is

Steun ons Klik hier

Koninkrijksleven

De vraag of iets wel of niet mag binnen het christendom lijkt mij zo’n beetje de meest oninteressante vraag die er is. Het is niet dat het totaal irrelevant is, maar het zet ons op het verkeerde been. Mag je als christen bijvoorbeeld vloeken, scheiden, porno kijken of aborteren? Niet interessant. Mag je muziek en films onbetaald downloaden, op zondag uitslapen, of een leugentje om bestwil doen? Niet interessant. En voor alle links georiënteerde broeders (waar ik mezelf over het algemeen ook onder schaar): mag je 12 kinderen krijgen, homo’s haten, plofkippen eten, stelen en op de PVV stemmen? Niet interessant.

Het is niet interessant omdat het op geen enkele wijze de kern, het hart van het christendom raakt. Het christendom gaat niet over zondemanagement en de vrucht van de Geest gaat niet over gedragsverandering, maar is een bijwerking. Handelingen en gedachten zijn een gevolg, geen oorzaak. Een bijwerking of gevolg van wat? Van daadwerkelijke verandering van het hart, van je karakter, van je zijn. Niet omdat het moet of niet anders kan, maar omdat je bent gaan leven in een nieuw koninkrijk. En dat in directe vriendschap met de koning van het koninkrijk.

Jezus zei tegen zijn leerlingen: “Je ogen zijn de lamp van je lichaam. Als je manier van kijken goed is, zal je hele lichaam verlicht zijn. Maar als je manier van kijken slecht is, is je hele lichaam donker. – Mat.6:22

‘Mag het?’ is dan ook een echt religieuze systeemvraag: we hebben dit systeem, dit theologisch kader, en de vraag is of ‘het’ binnen dit systeem past. Alles binnen dit systeem is oké, alles erbuiten niet oké. Precies zo’n vraag wordt ook eens aan Jezus gesteld als men vraagt of je mag scheiden (Mat.19:8). Jezus antwoord hierop niet met een simpel ‘ja’ of ‘nee’, maar zegt dat het (onder de wet) is toegestaan vanwege de hardheid van de mens. Niet de handeling, maar de houding is waar Jezus zich op richt. Richt je daarom niet op het uiterlijke, maar het innerlijke.

De geconditioneerde stimulus (aangeleerd gedrag) zal altijd onderhouden moeten worden, anders zal hij verdwijnen. De ongeconditioneerde stimulus (interne motivatie) zal altijd blijven. – Frans Verstraten

Als ik zeg dat het niet gaat om de vraag ‘mag dit of dat’, wil dat niet zeggen dat het niets uitmaakt. Het wil zeggen dat het er niet toe doet in het licht van een vriendschap met Jezus. En in dat leven met Jezus zul je veranderen. Van binnenuit naar buiten, niet andersom. Als Jezus onze meester is, zijn wij zijn leerlingen. Dan zullen wij kijken en luisteren en gaan begrijpen wat er werkelijk toe doet in zijn koninkrijk.

Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven. Dan zal Hij jullie al deze dingen geven. – Mat.6:33

Leven we in een betekenisvolle relatie met Hem, in een nieuw leven dat ‘van boven’ komt? – Dallas Willard

Een tijdje geleden schreef ik een sprookje als allegorie om dit leven binnen het koninkrijk weer te geven. En om te laten zien dat we ons zo makkelijk laten beïnvloeden door waarden, ideeën en hartstochten van andere koninkrijken. We willen graag een mix, een voor ons ideale combinatie. Zolang we maar leven zoals we denken dat het hoort of passend lijkt, kunnen we onze gang gaan. Zodoende meten we zo graag. Want meten is weten.

Maar dat is het hem nu net. Jezus vraagt ons niet om alles ‘precies pas’ af te meten. Hij wil simpelweg alles. Je hele leven. Hij vergelijkt het met een man die zijn postzegelverzameling verkoopt om die ene uiterst zeldzame en kostbare postzegel te bemachtigen. Of met een man die een vergeten schuurtje ontdekt met een verstofte, enig geproduceerde Ferarri er in, zodat hij alles verkoopt om dat schuurtje met inhoud te kunnen bemachtigen. Dat klinkt niet flauw toch?

Je kan nooit twee heren dienen. Want je zal altijd meer van de één dan van de ander houden. Je kan niet God dienen, én Mammon. – Mat. 6 : 22-24

Verbazingwekkend is het dan ook als christenen zich te buiten gaan aan het oordelen van anderen. Of anderzijds, dat de norm niet voort komt uit het leven in het koninkrijk, uit de omgang met Jezus. Het komt voort uit een dubbelhartigheid, uit een mixen van verschillende koninkrijken en het zich verontschuldigen door dingen te zeggen als: ‘anderen doen het ook’, ‘het is niet strafbaar’, ‘ik heb het altijd zo gedaan’.

Het is ontluisterend te beseffen hoe snel de mens bereid is tot het affirmeren van het immorele om niet buiten de heersende orde te vallen. – Emanuel Rutten

Het kwaad is gemakkelijk, er bestaat een oneindige verscheidenheid van, het goede is vrijwel enig. – Blaise Pascal

Dit moet niet moralistisch bezien worden; mag het wel of mag het niet. Het gaat om de persoonlijke relatie met Jezus. Te leven in het Koninkrijk, onder de heerschappij van Christus zelf, dat is levensveranderend. Geloven gaat niet om een plaatsje in een toekomstig hemels paradijs, dat is bijkomend meegenomen, maar om de realiteit van God in het hier en nu. Gods wil te doen, rechtvaardig leven, is leven in die realiteit waarbij zonde niet tussen jou en God in staat. De focus is dan ook niet een zondeloos leven maar een rechtvaardig leven.

Het hoeft niet meer te gaan over de norm (wet), zelfs niet over de waarde (dat wat wij belangrijk vinden), maar over wie wij zijn. En uit dat zijn vloeit identiteit naar karakter, karakter zet aan tot handelen. Het handelen versterkt ons karakter, daarmee onze identiteit, waardoor wij meer zicht krijgen op wie wij zijn. Het versterkt elkaar. Wij mogen daarom stoppen met te proberen ons gedrag te veranderen, of ons karakter aan te scherpen. Dat komt vanzelf. We mogen ons richten op de meester en simpelweg gaan leven in zijn koninkrijk. Het koninkrijk is de vruchtbare grond waarin wij staan, de meester is het die ons bewaterd. Vrucht vloeit daar als vanzelf uit voort.

Waar Jezus koning is, daar is zijn koninkrijk.

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Erwin de Ruiter

Erwin de Ruiter

"De ene mens tracht zich uit te drukken in boeken, een ander in laarzen; beide falen waarschijnlijk." - G.K. Chesterton

10 reacties op “Waar Jezus koning is”

  1. Het is ook gewoon andersom. Niet van buiten uit opgelegd en geconditioneerd, maar van binnenuit. Vanuit het hart. Fijn om dit van een ander te lezen!

  2. Wat super mooi om dit te lezen. Dit is precies zoals ik het ben gaan ervaren. Dingen anders doen omdat het moet, is niet God volgen, maar is proberen Hem te verdienen. Hij wil niet dat je jezelf dingen opleg vanuit moeten, maar vanuit een diep verlangen van het hart, het willen. Dank je wel dat je dit zo krachtig met ons wilt delen!

  3. Bedankt voor je blog!

    Toch wel een vraagje:
    Je schrijft in de laatste alinea dat normen en waarden vanzelf komen als je Jezus volgt en je daar niets voor hoeft te doen.
    Echter in de voor laatste alinea schrijf je dat handelen ons karakter versterkt etc……dit handelen zou dan door Jezus worden ingegeven?

    Kortom, wie zet de eerste stap, jij of Jezus ? En is moraal dan enkel via of door God te ontvangen /beschikbaar gesteld aan de mens ?

  4. Hoi Gijs, leuk dat je reageert. Ik heb het niet zozeer over normen en waarden, maar over rechtvaardig leven. Alhoewel het overeen kan komen is het niet hetzelfde. Normen en waarden zijn ook (ten dele) aangeleerd en cultuur- en tijdsafhankelijk. Ik geloof in een ‘objectieve rechtvaardigheid’ welke hier ver boven uitstijgt en er de bestaansgrond van is. Die objectieve rechtvaardigheid, is Waarheid, is God zelf en komt uit Hem voort. Dus op jouw laatste vraag: ja, moraal is van God afhankelijk (we ervaren tenslotte allemaal een goed/kwaad wat over generaties en culturen heen gaat, bijv. dat Hitler geen fijne vent is of dat pedofilie niet oké is), maar dit is niet slechts voorbehouden aan gelovigen. Ik heb het geprobeerd in dit verhaaltje te vatten: https://forihaveseen.nl/2016/08/09/de-ideeenmachine-van-mendacem waarbij de ridder een volgeling is die in het Koninkrijk leeft. Je kunt ook binnen het Koninkrijk de verkeerde dingen nastreven en je trots volgen. Maar als je dicht bij de koning blijft en zijn doelen nastreeft, dan zul je daar ook zelf door veranderen (net als dat je veranderd als je je trots nastreeft). Hopelijk heb ik mijn gedachten een beetje te volgen opgeschreven en heb je er wat aan 😉

Geef een reactie