Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Blog » Wat is een ‘Stad op een berg’

Wat is een ‘Stad op een berg’

Steun ons Klik hier

‘Een stad, die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven’ (Mattheüs 5:14)

U bent het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen zijn. En ook steekt men geen lamp aan en zet die onder de korenmaat, maar op de standaard, en hij schijnt voor allen die in het huis zijn. Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken.

De Here Jezus zegt hier dat wij het licht van de wereld zijn. Hij zegt niet: wees het licht, doe je best om dat licht te worden. We zijn het. Het is ook niet onze eigen uitstraling, maar de heerlijkheid van de Vader, Jezus in ons. We moeten alleen zo ons licht laten schijnen voor de mensen, dat zij het ook zien. De lamp moet niet onder de korenmaat, maar op de standaard staan.

Iedere gelovige is als een huis, waarin Gods licht schijnt, en tezamen vormen wij een stad, een levende getuige van de veelkleurige heerlijkheid (=licht) van de Vader.

De stad moet net als de lamp ook niet verscholen worden (in een dal), zij moet op de berg gezet worden, zodat zij en haar licht zichtbaar is voor alle mensen. De stad op een berg waarover Jezus hier spreekt is bedoeld als een zichtbare, naar buiten gerichte gemeenschap van gelovigen.

Jezus spreekt niet van dorp, maar van een stad. Bij een dorp werden de huizen met de deur- en raamopeningen naar binnen toe gebouwd. Wanneer er ’s avonds licht in de huizen werd ontstoken werd het binnenste van het dorp nog wel verlicht, maar buiten het dorp was het donker. De mensen in de omgeving, maar ook rovers, konden het dorp niet zien.

Een stad had echter een muur en die gaf de huizen bescherming. Zij bood ook bescherming aan de inwoners uit de streek, die bij dreiging van een vijand in de stad een veilig heenkomen zochten. Omdat de stad veiligheid bood konden de huizen in de alle richtingen raam- en deuropeningen hebben.

De uitstraling van een stad is indrukwekkend tot in de verre omgeving, zeker bij nacht en wanneer deze stad ook nog eens op een berg ligt. Jezus zegt dat de mensen in de omgeving, wanneer zij de goede werken van de gelovigen zien, de Vader, die in de hemel is, zullen verheerlijken. Of zoals er in Handelingen (2:47) staat:

en zij loofden God en vonden genade bij heel het volk. En de Heere voegde dagelijks mensen die zalig werden, aan de gemeente toe.

Uitgeverij Stad op een berg heeft zich ten doel gesteld het leven met Jezus als fundament te willen uitdragen, verspreiden en voor te leven. Zoals een stad op een berg. Want ‘een stad, die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven’ (Mattheüs 5:14).

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Erwin de Ruiter

Erwin de Ruiter

"De ene mens tracht zich uit te drukken in boeken, een ander in laarzen; beide falen waarschijnlijk." - G.K. Chesterton

Geef een reactie