Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Citaten » Als God niet bestaat…

Als God niet bestaat…

Steun ons Klik hier

Afbeelding-46

Als God niet bestaat, waarom is er dan zoveel ellende in de wereld?

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Auteur

3 reacties op “Als God niet bestaat…”

  1. De quote is toch een paar keer in mijn gedachten teruggekomen. Lewis noemt het lijden in de wereld het sterkste argument voor atheïsme, maar zo in omgedraaide versie zet het mijn gedachten op een ander spoor. Het doet me denken aan een artikel wat ik laatst las over de evolutie van de mens en waarmee het geweld zou (moeten) afnemen. Simpelweg omdat dit bij de ‘oude tijd’ en ‘oude mens’ zou horen. Het is niet meer nodig; we kunnen nu met argumenten en rede onze invloed aanwenden om zonder geweld tot oplossingen te komen en om een vrouw aan de haak slaan (i.p.v. neer te slaan en mee te nemen). Het mooie is dat me dat dan weer doet denken aan Chestertons ‘Eeuwige mens’ die van die argumenten bijna 100 jaar geleden al gehakt maakt. Love it. Thanks voor deze gedachtenstroom!

  2. Lijden is een sterk argument voor atheïsme en wat mij betreft een net zo sterk argument voor theïsme. Als we er vanuit gaan dat (om wat voor reden dan ook) lijden een gegeven is op aarde, is het misschien niet zo interessant om de oorzaak en schuld daarvan in de schoenen te schuiven van een ander denkbeeld, of het als munitie te gebruiken bij het bestrijden van mensen en hun denkbeelden.
    Als je niet gelooft dat God bestaat, kan je ook niet zoveel met het geloof dat God, in het feitelijk gegeven van het lijden, de enige is die een oplossing biedt door zelf deel te nemen in het lijden en via die weg alles nieuw maakt.

  3. True. Zeker als het lijden betreft, wat zo diepgaand en ingrijpend is dat elk argument voor of tegen verdampt bij de aanblik ervan. Daarnaast geloof ik (steeds minder) dat apologetiek je tot God zou kunnen leiden. Wel denk ik dat het je van God kan afhouden (als je zoekt) doordat rationele argumenten niet weerlegd lijken te kunnen worden. Voor hen is het mogelijk zinvol. Maar het zal nooit je hart veranderen en aangrijpen zoals God alleen dat kan doen.
    Mooi: ‘…het geloof dat God, in het feitelijk gegeven van het lijden, de enige is die een oplossing biedt door zelf deel te nemen in het lijden en via die weg alles nieuw maakt.’

Geef een reactie