Levensstijl

Welkom op onze Levensstijlpagina bij ZinVolZin.nl, waar we je begeleiden in het cultiveren van een zinvolle en inspirerende christelijke levensstijl in relatie tot je fysieke en psychische gezondheid. Hier vind je praktische tips, verhalen en inzichten om je persoonlijke groei en gezondheid te verbeteren en te ondersteunen. Laat je inspireren door de rijkdom van onze gedeelde christelijke traditie, hedendaagse inzichten en onze ervaringen. En ontdek hoe je jouw geloof op een authentieke en betekenisvolle manier kunt beleven in het dagelijks leven.

Een blog over ‘lifestyle’ op een christelijke website? Zijn er geen belangrijker zaken om over te bloggen?

We zouden daar kort door de bocht over kunnen zijn en iets zeggen als ‘je lichaam is een tempel van de Heilige Geest’. Of we zouden kunnen vertellen over onze ervaringen om te werken aan wilskracht en zelfbeheersing (onderdeel van de vrucht van de Heilige Geest). Maar dat zou niet passend zijn. En oneerlijk, want naast de geestelijke dimensie is gezond leven ook fijn. Misschien kunnen we inzoomen op hoe het geestelijk leven apart is komen te staan van andere delen van het leven en hoe dat ons inziens geïntegreerd hoort te zijn. Of over hoe wij als beheerders van de aarde een morele plicht hebben zorg te dragen ook door onze keuze qua voedsel. En daarmee ook heersen over ons lichaam, ziekten en het evenwicht in het biologisch systeem. Anderzijds zouden we kunnen schrijven over hoe we ons vertrouwen in God kwijt zijn, meer vertrouwen op ‘de wetenschap’ (wat wij wij niet tegen elkaar willen uitspelen). Of hoe maatregelen rondom beheersing van ziekte meer kapot maakt dan het hersteld. We zouden ook kunnen vertellen over hoe gezondheidsdenken een nieuwe religie geworden is, tot zingeving leidt en mensen uit een sleur haalt naar meer zelfverwerkelijking (waar het elders faalt).

Kortom: genoeg om over te schrijven en denken in een christelijk kader. En dat is nu net waar deze pagina voor bedoeld is. Veel van deze thema’s hopen wij hier verder uit te diepen. Denk aan: actief leven, gezond eten, vegetarisme/veganisme, zout & suiker, koolhydraatarm, proteïne, vetten, blauw licht, vasten, dagritme, bewerkt voedsel, emotie eten, ademhaling, koude & warmte, water, gluten, alcohol, vaccineren, LGBTQ+, oud worden versus jong blijven, en meer!

C.S. Lewis
Erwin de Ruiter

Hoe je gedachten je gezondheid beïnvloeden

Introductie We worden in het dagelijkse leven geconfronteerd met tegenstrijdige boodschappen over gezondheid en levensstijl. Terwijl ik door mijn eigen reis naar een gezondere levenswijze navigeer, ontdek ik de verrassende impact van zowel externe invloeden als de kracht van zelfpraat. En hoe dit alles ook een geestelijk component heeft. Dit

Lees verder »
gezondheid
Erwin de Ruiter
Ritmisch leven

In onze hectische wereld kan het een uitdaging zijn om rust en focus te vinden. Deze blog biedt inzichten en tips om een evenwichtiger en geloofsrijk leven te leiden door

Lees verder »