Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Citaten » De moderne wereld

De moderne wereld

Steun ons Klik hier

Het speciale kenmerk van de moderne wereld is niet dat het skeptisch is, maar dat het dogmatisch is zonder het te weten. – G.K. Chesterton

BronIllustrated London News, 5 maart 1919

Volledige citaat:

“Het speciale kenmerk van de moderne wereld is niet dat het skeptisch is, maar dat het dogmatisch is zonder het te weten. Het zegt, in bespotting van de oude toegewijden, dat ze geloofden zonder te weten waarom ze geloofden. Maar de moderne mensen geloven zonder te weten wat ze geloven – en zonder zelfs maar te weten dat ze het geloven. Hun vrijheid bestaat erin eerst geheel vrij een geloofsbelijdenis aan te nemen en vervolgens vrijelijk te vergeten dat ze het aannemen. Kortom, ze hebben altijd een onbewust dogma; en een onbewust dogma is de definitie van een vooroordeel. Ze zijn de saaiste en dodelijkste ritualisten die hun geloof alleen maar in hun onderbewustzijn reciteren, alsof ze hun geloof in hun slaap herhalen. Een man die wakker is, moet weten wat hij zegt en waarom hij het zegt – dat wil zeggen, hij moet een vast credo hebben en het relateren aan een eerste principe. Dit is wat de meeste modernisten nooit mee eens zullen zijn. Hun gedachten zullen de meest interessante conclusies uitwerken; maar ze kunnen je nooit iets vertellen over waar ze begonnen. Ze nemen altijd het nummer weg waar ze het eerst aan dachten. Ze zijn altijd het feit of de fantasie vergeten waarvan hun hele theorie afhangt.”

Originele tekst:

“The special mark of the modern world is not that it is sceptical, but that it is dogmatic without knowing it. It says, in mockery of the old devotees, that they believed without knowing why they believed. But the moderns believe without knowing what they believe – and without even knowing that they do believe it. Their freedom consists in first freely assuming a creed, and then freely forgetting that they are assuming it. In short, they always have an unconscious dogma; and an unconscious dogma is the definition of a prejudice. They are the dullest and deadest of ritualists who merely recite their creed in their subconsciousness, as if they repeated their creed in their sleep. A man who is awake should know what he is saying, and why he is saying it – that is, he should have a fixed creed and relate it to a first principle. This is what most moderns will never consent to do. Their thoughts will work out to most interesting conclusions; but they can never tell you anything about their beginnings. They have always taken away the number they first thought of. They have always forgotten the very fact or fancy on which their whole theory depends.”

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Erwin de Ruiter

Erwin de Ruiter

"De ene mens tracht zich uit te drukken in boeken, een ander in laarzen; beide falen waarschijnlijk." - G.K. Chesterton

Geef een reactie