Ga naar de inhoud
Home » Alle berichten » Blog » Zijn vertegenwoordigers

Zijn vertegenwoordigers

Steun ons Klik hier

interpreterStel je voor, je spreekt met enige regelmaat binnen je eigen gemeente en op een dag wordt je uitgenodigd om in Brazilië te komen spreken. Je hebt je goed voorbereid en hebt een aantal punten die je graag duidelijk wilt maken. Daarnaast uiteraard een paar grappen en leuke anekdotes om het geheel smeuïg te houden.
Tijdens het spreken wordt je vertaald door een Braziliaanse tolk. Maar het lijkt erop dat steeds als je een serieus punt maakt, de luisteraars daverend beginnen te lachen. En bij de grappige anekdote blijft het angstwekkend stil.1

Je zal ongetwijfeld het gevoel hebben totaal aan de grillen van de tolk te zijn overgeleverd (wat ook zo is). In het beste geval hoop je maar dat de kern van wat je wilt overbrengen ook daadwerkelijk overkomt. Of dat, ook al wordt er een andere boodschap gebracht, het toch maar in de lijn is van wat jij ook uitdraagt. Je kunt je voorstellen hoe je hiermee in de problemen kunt komen of in ieder geval imago schade door kunt oplopen.

De boodschapper

Deze vergelijking met de spreker en de tolk gaat ook op voor onze relatie met God. Wij zijn Gods spreekbuis; Zijn boodschapper!

Ja, God heeft in Christus de wereld met zich verzoend zonder de mensen hun overtredingen aan te rekenen, en ons heeft Hij de boodschap van de verzoening toevertrouwd. Wij zijn dus gezanten van Christus, alsof God zelf u oproept door ons woord. Wij smeken u in Christus’ naam: laat u met God verzoenen! Hem die geen zonde heeft gekend, heeft God voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij door Hem Gods gerechtigheid zouden worden. (2 Korinthe 5 : 19- 21)

Wij zijn de tolk die God gebruikt. Wij zijn het die Hem representeren. Wij zijn het die een beeld geven van wie God is en hoe nederig, betrokken, toegewijd, vol van de Geest onze Redder was en is. Onze huwelijken zijn een beeld van hoe God zijn kerk ziet en naar haar verlangt. Onze relatie met onze kinderen een beeld van hoe God een Vader wil zijn.

God opent niet de hemel en spreekt tot ieder individueel, Hij gebruikt jou om Zijn boodschap over te brengen. Dit wetende brengt het een aantal belangrijke zaken naar voren:

  1. Wauw! Wij mogen Gods vertegenwoordiger zijn!
  2. We moeten begrijpen wat God door ons heen wil vertellen aan de wereld om ons heen.
  3. De boodschap moet ook daadwerkelijk gebracht worden.

Breng de boodschap

De taak van de boodschapper is, uiteraard, om de boodschap over te brengen. Hier ligt voor iedere christen een duidelijke opdracht:

Ga, en maak alle volkeren tot leerling; doop hen in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest, en leer hun alles onderhouden wat Ik jullie geboden heb. Weet wel, Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voleinding van de wereld. (Matteüs 28:19-20)

Vaak is het wel duidelijk dat wij Gods boodschapper mogen zijn (1). Ook is het heel duidelijk welke boodschap gebracht zou moeten worden (2). De moeilijkheid is wel om dit zo puur mogelijk te doen, zonder af te zwakken of de boodschap net anders te brengen.

Het echte probleem zit hem echter vaak in het daadwerkelijk gaan. Het uitstappen en uitdelen van de boodschap die je hebt gekregen (3). De onderstaande video gaat hier over. Hopelijk inspireert het om uit te stappen en daadwerkelijk je ‘hengel’ uit te gooien.

[vimeo 58396154 w=640&h=360]

.


Voetnoten:

1) Naar een anekdote uit een preek van Francis Chan: Never forget grace.

Deze blog is eerder verschenen op 29-01-2013

GRATIS BOEK 'OMGAAN MET VERLEIDING'!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN GRATIS DIGITAAL BOEK (PDF).

We sturen je geen spam! We geven je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

GRATIS boek 'Omgaan met verleiding'!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang gratis een digitaal boek (PDF).

We sturen je geen spam! We sturen je gegevens niet naar derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Erwin de Ruiter

Erwin de Ruiter

"De ene mens tracht zich uit te drukken in boeken, een ander in laarzen; beide falen waarschijnlijk." - G.K. Chesterton

Geef een reactie